Lazer yazıcılarda yazı ve şekilleri kâğıt üzerine aktaran silindir şeklindeki parçaya drum ünitesi (görüntü tamburu) denir. Drum genelde toner ile bütünleşik iken bazı yazıcılarda toner kartuşu ve drum ünitesi ayrı ayrı konumlandırılmıştır. Yeşil, mavi, mor renklerde üretilen drum, görüntü tamburu olarak ta adlandırılmaktadır.
OPC Drum (Organic Photo Conductor)
Silindir şeklindeki OPC Drum parçasının ana malzemesi alüminyum silindirdir. Bir dizi işlemden geçen alüminyum silindir ışığa duyarlı çok ince iki ya da üç katman ile kaplanır ve silindir başlarına dönüşü sağlayan çarklar monte edilerek kullanıma hazır hale getirilir. Petrokimyasal türevi foto iletken bu katmanlar; UCL (Under Coating Layer), CGL (Charge Generation Layer) ve CTL (Charge Transport Layer). Drum rengini bir mikrondan daha ince CGL katmanında kullanılan organik kimyasal bileşenlerden alır. Drum renginin kalite ve performans üzerinde doğrudan etkisi yoktur.
OPC Drum, laser baskı teknolojisinin en önemli elemanıdır. Toner haznesinden yola çıkıp bileşenlerden geçerek kâğıt üzerine yapışan toner tozlarının toner haznesi ile kâğıt arasında yaptığı bu yolculukta uğradıkları son nokta opc drum bileşenidir. Drum ünitesi (görüntü tamburu) yazı ve şekillerin kâğıt üzerine aktarılmasını sağlayan bu muhteşem sistemin en önemli parçasıdır. Silik ya da lekeli bir çıktı olmaması için opc drum bileşenin kusursuz olması gerekir.
Drum Ünitesi Ömrü
Drum ömrünü etkileyen çeşitli faktörler vardır. Silindir şeklindeki opc drum parçasının katmanlarından yukarıda bahsetmiştik. Yansıtıcıdan gelen ışığın CGL katmanına geçmesine izin veren en dıştaki CTL katmanı yaklaşık 20 mikron kalınlığında olup şeffaftır. Baskı esnasında toner tozları ve kâğıt ile temas edip etkileşime geçen bu katman zamanla aşınır ve yıpranır. Her ne kadar en dış katman olması hasebiyle dış etkenlerden en çok CTL katmanı etkilense de, şarj deşarj sırasında oluşan gerilimden ve laser ışınlarından UCL ve CGL katmanları da etkilenir ve zamanla yıpranarak fonksiyonlarını yitirir.
Baskı esnasında dönen drum kâğıt ve toner ile etkileşime geçer ve sürtünme oluşur. Bu sürtünmenin drum üzerindeki etkisi, baskıda kullanılan kâğıt ve toner tozu kalitesi ile doğrudan ilintilidir. Kalitesiz ya da düşük kalitede üretilmiş kâğıt ve toner, drum üzerinde aşırı aşınmaya ve yıpranmaya neden olurlar. Öte yandan, sıcak, nem, toz gibi dış faktörlerden drum ünitesi olumsuz etkilenir.
DİKKAT! Görüntü tamburu drum ünitesini asla yüksek ışığa maruz bırakmayınız.
Bütün elektronik aletlerde olduğu gibi drum ünitesinin de belirli bir ömrü vardır. Üreticiler toner gibi drum ünitesinin de baskı sayısını kullanım kılavuzunda yazarak tüketiciye bildirmektedirler. Genelde birkaç toner değiştirdikten sonra drum ünitesinin kullanım süresi dolmuş olur. Bazı drum üniteleri, ömrünü üzerlerinde takılı chip ile takip ederken bazıları da çıktı esnasında görüntü tamburunun her bir dönüş turunu referans alırlar. Drum ünitesi ömrü bitmeye yakın olunca yazıcı ekranında “drum ünitesini değiştirin” ya da “görüntü tamburunu değiştirin” uyarısı çıkar. Drum ile toner kartuşun tümleşik olduğu lazer yazıcılarda zaten her toner değiştiğinde drum da otomatik değişmiş olur.
DİKKAT! OPC Drum oldukça hassastır. Yukarıda da bahsedildiği gibi alüminyum tabaka üzerine sıvanan katmanlar saç telinden çok çok daha incedirler. Hafif bir darbede bu katmanlar zarar görecektir. Drum ünitesini darbeye karşı koruyunuz ve drum yüzeyine asla dokunmayınız.
DİKKAT! Toner bittikten sonra toneri sallayarak çıktı almaya çalışmak drum üzerinde kalıcı hasarlara neden olabilir. Katiyetle toneri sallayarak fazla çıktı almaya çalışmayınız.
NOT: Darbe ile zarar gören ya da aşınma ve yıpranma ile fonksiyonlarını kaybeden opc drum katiyetle onarılamaz. Muhakkak yenisi ile değiştirilmelidir.
NOT: Vakti geldiğinde eğer drum ünitesi (görüntü tamburu) değiştirilmez ise çıktılar silik olur.
Drum Ünitesi Değiştirme
BROTHER, OKI, LEXMARK, EPSON markalı lazer yazıcılarda genelde toner kartuşu ile drum ünitesi (görüntü tamburu) ayrı ayrı konumlandırılmıştır. HP, CANON, SAMSUNG, XEROX markalı yazıcılarda ise ekseri drum ile toner tümleşiktir. Ancak, bu yazıcıların da bazı modellerinde drum ünitesi tonerden ayrıdır.
Eğer drum ile toner tümleşik ise her toner değiştiğinde drum da otomatik olarak değişmiş olacaktır. Eğer drum ünitesi ile toner kartuşu ayrı ayrı ise toner bittiğinde sadece toner, drum ömrü bitince de drum değiştirilir. Genelde birkaç toner değiştikten sonra drum ömrü de bitmiş olur, yazıcı drum hatası verir ve yazıcı ekranında “drum ünitesini değiştirin” uyarı çıkar.
Drum ünitesi iki şekilde değiştirilir. Ya orjinal drum ünitesi sipariş edilir ya da muadil drum ünitesi satın alınır. Orjinal drum ünitesi fiyatları oldukça yüksektir. Her ne kadar orjinal drum ünitesi performansı elde edilemese de muadil drum ünitesi uygun fiyatı ile bir alternatif oluşturmaktadır. Birçok yazıcının muadil drum ünitesi piyasada mevcuttur. Öte yandan, orjinal drum ünitesi bakım ve onarımdan geçirilerek yenilenir ve tekrar kullanıma hazır hale getirilir.
ÖNEMLİ BİLGİ: Lazer yazıcıların drum ünitesi fiyatları farklı farklıdır.
NOT: Renkli lazer yazıcılarda her bir renk Siyah (Black), Mavi (Cyan), Sarı (Yellow), Kırmızı (Magenta) için ayrı ayrı drum ünitesi mevcuttur. Siyah Beyaz Lazer Yazıcılarda ise tek drum ünitesi bulunur.
Drum Ünitesi Temizleme
Drum Ünitesi (görüntü tamburu) bakım ve onarımı çok hassas bir işlemdir. Bu işlem profesyonel teçhizat ve uzman ekip tarafından yapılmalıdır. Yanlış işlem hem drum ünitesi hem de lazer yazıcı üzerinde kalıcı hasarlara neden olabilir.
Drum Ünitesi Nasıl Çalışır
Lazer Yazıcılarda yazı ve şekillerin toner ve drum aracılığı ile kâğıt üzerine aktarılması pozitif (+) ve negatif (-) yüklerin birbirlerini itmesi ve çekmesi prensibine göre çalışır. Yazıcıya tümleşik LASER ve toner kartuşun ya da drum ünitesinin bir parçası PCR bu işlemi ayarlar. PCR (Primary Charge Roller) opc drumı pozitif (+) ya da negatif (-) yük ile yükler. LASER drum üzerine yansıyarak sadece yazı ve şekillerin geldiği bölgelerin yükünü (+/-) terse çevirir. Drum, laser ışınlarının yansıdığı yazı ve şekillerin denk geldiği bölgelerde, DR (doctor blade) yada MR (magnetic roller) tarafından zıt yükle yüklenen toner tozlarını yüzeyine çekerek tutar. Laser ışınlarının yansımadığı drum yüzeyinde ise opc drum ve toner tozu aynı yükle yüklü olacağında bu bölgelere toner tozu yapışmaz. Böylelikle sadece yazı ve şekillerin denk geldiği bölgeler toner ile kaplanmış olur. Drum üzerindeki bu toneri dönerek ters yüklü kâğıda sıvar. Fuserden geçen kâğıt preslenip yüksek ısıda fırınlanarak kurutulur. Bir sonraki işlem için drum deşarj edilir ve drum yüzeyi drum bıçağı WB (wiper blade) tarafından temizlenerek fazlalıklar atık toner haznesine (waste toner) atılır.
Drum hakkında genel, öz bilgiler atardık. Umarız faydalı olmuşuzdur. Soru ve önerileriniz için lütfen bize yazınız.
2 Responses
CELİL SARPER ARSOY
Hayırlı günler…… Satış Sitenizden: Hp W1106A (106A)3-KARGO İLE TESLİMAT seçeneğinizi dikkate alarak;
( Kargo ile teslimat seçeneğinde de kapıda nakit ya da kredi kartı ile ödeme yapabilir veya da havale yapabilirsiniz. Kargo firması KAPIDA ÖDEME için ayrıca bir hizmet bedeli tahsil etmektedir. ÜCRETSİZ Kargo Hizmetimiz 150TL ve üzeri siparişler için geçerlidir.)
Hp W1106A Toner Marka : HP Model: W1106A (106A) Stok Kodu: MW1106A Renk: Siyah (Black)
Baskı 1000 Sayfa ÇİPLİ, Kutulu, Sıfır İthal TONER Garanti: 24ay Ürününüzü
satın alıyorum. Ürünü Sepetime ekledim. Sipariş işlemimi yapmak istiyorum. Uygun mu?
admin
Merhabalar Celil Bey, “ÜCRETSİZ Kargo Hizmetimiz 150TL ve üzeri siparişler için geçerlidir.” ifadesini sitemizin neresinde görmektesiniz. Düzeltilmesini sağlayalım. Teşekkürler…